Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

«Ξεχασμένα» ελληνικά φρούτα του δάσους με μεγάλη αντιοξειδωτική δράση

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γνωστό πως περιέχουν απαραίτητα ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες, αλλά τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζονται ως μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών

Πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών για τον άνθρωπο αποτελούν τα «υποτιμημένα» και «ξεχασμένα» από πολλούς καταναλωτές ελληνικά φρούτα του δάσους.
Σύμφωνα με έρευνες, μπορούν να ανταγωνίζονται και να υπερτερούν σε θρεπτική αξία από τις εισαγόμενες ποικιλίες που προέρχονται από τροπικές χώρες και τη Λατινική Αμερική.
Συγκρίνοντας 65 είδη φρούτων (μελέτη Fu et al., 2011) από παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες η υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα βρέθηκε στα τζίτζιφα(!), τα βύσσινα, τα ρόδια, ο λωτός και το κεράσι.